Zastanówmy się ile dziennie zjadamy. Okazuje się, że wszystko to, co zjemy znajduje jakieś ujście w naszym organizmie, ale żeby tak się stało całe pożywienie musi zostać należycie przetworzone, czyli strawione. Nieodłącznym elementem układanki w naszym organizmie, który uczestniczy w tym procesie, jest wątroba. Wątroba to największy gruczoł w ciałach kręgowców, a więc ryb, płazów, ptaków, a także ssaków, czyli nas. Średnio waży ona w przybliżeniu półtora kilograma, zbudowana jest z czterech płatów, a znajduje się w prawej górnej części jamy brzusznej, łatwo wyczuć ją tuż pod żebrami. Wątroba ma wiele ról w ludzkim organizmie. Jedna z nich polega na wytwarzaniu żółci, to znaczy płynnej, gorzkiej, brunatno żółtej lub zielonej wydzieliny niezbędnej w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów. Żółć w okresie między posiłkami jest magazynowana i zagęszczana w pęcherzyku żółciowym, a podczas trawienia spływa z niego przewodami do jelita. Dodatkowo wątroba jest ośrodkiem przemiany materii w organizmie człowieka. Co to znaczy. Przykładowo wątroba odpowiada za syntezę i rozpad glikogenu, a także za syntezę pewnych białek, kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Co więcej odgrywa kluczową rolę w odtruwaniu organizmu.

gdansk4u.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ